Seminarium pt. ”Co jeść a czego nie? – oto jest pytanie” organizowane w ramach XVIII Wrocławskich Dni Nauki i Techniki.10 listopada 2022 r. w budynku NOT przy ul. Piłsudskiego 74, 50-020 Wrocław więcej….
28 września 2022 w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym UPWr w Pawłowicach miało miejsce naukowe spotkanie PTTŻ więcej…
Pierwsze w 2018 roku zebranie Towarzystwa odbyło się w dniu 23 stycznia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać dr inż. Joanny Chmielewskiej (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności), która przedstawiła możliwości i perspektywy winiarstwa w Polsce oraz mgr inż. Sabinę Połońska (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Środzie Śląskiej), która przybliżyła wybrane aspekty uprawy winorośli i produkcji wina.
W dniu 7 grudnia 2017 r. o godzinie 13:00 w sala posiedzeń Rady Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu Członkowie Towarzystwa mieli możliwość wysłuchania referatu pani mgr inż. Emilii Wilczak, która przybliżyła zagadnienia związane z żywnością bezglutenową.
Konferencja Naukowo-Techniczna „Żywność fermentowana” odbyła się 15 listopada 2017r. roku w Domu Technika we Wrocławiu. Poruszone zagadnienia z zakresu tematu Konferencji prezentowane były w ramach następujących wystąpień:
- Żywność fermentowana- znaczenia dla zdrowia- dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. nadzw. UPWr (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- Fermentowane produkty roślinne jako żywność probiotyczna – dr inż. Xymena Połomska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- Trendy w technologii cydrów-naturalnych napojów fermentowanych-dr inż. Joanna Chmielewska. (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- Wybrane wędliny fermentowane w kontekście produktów regionalnych i tradycyjnych – dr inż. Maciej Oziembłowski. (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- Substancje roślinne stosowane w zaburzeniach trawienia-dr inż. Bogdan Gulanowski (Wrocławskie Zakłady Zielarskie HERBAPOL S.A.)
W konferencji uczestniczyły również Studenckie Koła Naukowe działające przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności:
- SKN Żywienia Człowieka działające przy Katedrze Żywienia Człowieka,
- SKN „Fructus” działające przy Katedrze Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych,
- SKN Biotechnologów działające przy Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności oraz
- SKN „OrgChem” działające przy Katedrze Chemii.
Fotorelacja w dziale Galeria
Continue reading „Nasze Spotkania”