Zgodnie z tradycją zapoczątkowaną wiele lat temu i w tym roku odbył się Bal Technologa. Jest to jeden z elementów integracji lokalnego środowiska technologów żywności. Jak zawsze gościliśmy w Restauracji Letniej położonej w sercu Wrocławskiego Ogrodu Zoologicznego.
Wykład „Innovative food processing approaches to achieve sustainable development goals”
Mohsen Gavahian, PhD, Assistant Professor National Pingtung University of Science and Technology. wygłosił wykład „Innovative food processing approaches to achieve sustainable development goals”. Wykład zainteresował zarówno członków PTTŻ, pracowników wrocławskich Uczelni a także studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Nowy Rok w Polskim Towarzystwie Technologów Żywności Oddział Wrocławski
Nowy Rok w Polskim Towarzystwie Technologów Żywności Oddział Wrocławski rozpoczął się od spotkania, które odbyło się 17 stycznia 2023 roku na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr
Była to doskonała okazja do podsumowania naszej działalności a było o czym mówić! Prezes, dr inż Anna Kancelista omówiła działalność Oddziału za rok 2022:
Konferencje współorganizowane przez PTTŻ OW
- 7-9 września 2022 we Wrocławiu odbyła się międzynarodowa konferencja 4th Nordic Baltic Drying Conference, której tematem przewodnim było szeroko pojęte suszarnictwo,
- W dniach 15-16 września 2022 we Wrocławiu odbyła się 3 Międzynarodowa Konferencja: Biotechnology Research and Industrial Applications, dotycząca badań biotechnologicznych i ich zastosowania w przemyśle
- W dniach 15-16 września 2022 we Wrocławiu odbyła się 9 Międzynarodowa Konferencja Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu produkcji żywności, dotycząca dziedzin związanych z produkcją żywności.
Pozostałe działania:
- Spotkanie Naukowe w Pawłowicach 28.09.2022 oraz Seminarium Naukowe „Co jeść? oto jest pytanie” WDNiT NOT
- zaktualizowaliśmy naszą stronę internetową www, utworzyliśmy nasze konto w mediach społecznościowych LinkedIn praz Facebook
–
W dalszej części spotkania wysłuchaliśmy prezentacji dr inż. Anny Salejdy pt. „Potencjał produktów ubocznych przemysłu spożywczego na przykładzie gryki zwyczajnej.”
Dziękujemy za aktywność naszych członków i zapraszmy kolejne osoby do dołączenia do naszego grona.
Seminarium pt. ”Co jeść a czego nie? – oto jest pytanie” podczas XVLIII Wrocławskich Dni Nauki i Techniki NOT we Wrocławiu
W listopadzie spotkaliśmy się w ramach XVLIII Wrocławskich Dni Nauki i Techniki NOT we Wrocławiu na seminarium pt. ”Co jeść a czego nie? – oto jest pytanie”. Była to okazja do wysłuchania następujących prezentacji:
„Odżywianie i regeneracja organizmu po przebytym Covid-19”-dr hab. inż. Zuzanna Goluch prof. UEW
„Znaczenie suplementacji w redukcji ryzyka zespołu kruchości w późnej dorosłości” dr inż. Robert Gajda
„Nasiona konopi włóknistej – potencjał do produkcji wysokiej jakości substytutów wyrobów mlecznych” dr hab. inż. Mirosława Teleszko prof. UEW
„Substytut kawy z nasion derenia jadalnego (Cornus mas L.)” (Koło Naukowe Chemików, UE) inż. Jakub Kucfir
„Badania nad zawartością azotanów w warzywach z upraw ekologicznych i konwencjonalnych” dr inż. Gabriela Haraf
„Stres finansowy wśród studentów a preferencje w zakresie zakupu produktów spożywczych” dr inż. Ewa Biazik
„Prozdrowotne związki w owocach” inż. Malwina Stach
XVIII Wrocławskie Dni Nauki i Techniki
Seminarium pt. ”Co jeść a czego nie? – oto jest pytanie”
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Oddział Wrocławski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr oraz Wydział Inżynierii Produkcji UE zaprasza na seminarium pt.
”Co jeść a czego nie? – oto jest pytanie”
10 listopada 2022 r.
Miejsce Budynek NOT, ul. Piłsudskiego 74, 50-020 Wrocław, sala 104
Udział bezpłatny, rejestracja https://forms.gle/AMS1f3kTQeRL2r3W9 !
Wrześniowe spotkanie Oddziału Wrocławskiego PTTŻ
Już za nami spotkanie Oddziału Wrocławskiego PTTŻ, które odbyło się 28 września 2022 w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym UPWr w Pawłowicach. Wzięli w nim udział członkowie oddziału z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu ( Wroclaw University of Economics and Business) oraz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (Wroclaw University of Environmental and Life Sciences). Prezes dr inż. Anna Kancelista przestawiła działania Oddziału w ostatnim roku. Następnie wysłuchaliśmy niezwykle ciekawych wykładów:
1. Tomasz Rusak, Prezes Zarządu spółki Biotreco „Produkty z nasion konopi włóknistej jako wysokiej jakości substytuty przetworów mlecznych”;
2. dr inż. Radosław Gniłka, reprezentant firmy Healthcann: „AdvanDrop®- rozpuścić nierozpuszczalne”Healthcann
Zapraszamy do wzięcia udziału w Konferencji Naukowej BRIA 2022
Wszystkie informacje w zakładce Konferencje Naukowe
Nowa strona internetowa
Od dzisiaj posiadamy nową stronę internetową